Cel mai bun router wireless – Internet, Wifi, Rds, 5ghz, semnal puternic, acoperire mare (2021)

Lista cu produse de top pentru cele mai bune routere

Cel mai performant router wireless: Huawei WS7200-20

„Prin multiplele funcții de care dispune, acesta reprezintă definiția pentru un router de ultimă generație.”

Routerul cu cea mai mare viteza: Huawei WS7200-20

„Cu o lățime de bandă de 160 MHz și o viteză de până la 3000 Mbps, te bucuri de Netflix și HBO GO la cea mai bună calitate și jocuri fără întârzieri.”

Cel mai bun router pentru gaming: TP-Link Archer AX20

„Procesorul Quad Core de 1.5 GHz face posibilă gestionarea cât mai eficientă a dispozitivelor conectate și a transferului de date, facilitând viteza în jocurile video.”

Routerul cu cele mai multe dispozitive conectate: TP-Link Archer AX10

„Tehnologia OFDMA asigură o conexiune stabilă pentru zeci de dispozitive smart, conectate wireless, fără ca viteza de transfer să fie afectată.”

Cel mai sigur router: TP-Link Archer C80, AC1900

„Facilitățile de control parental și crearea unei rețele separate pentru vizitatori permite atât protejarea copiilor în mediul online cât și a informațiilor tale personale.”

Routerul cu cea mai mare acoperire: Tenda AC10U

„Datorită tehnologiei Beamforming+ și celei de boost a semnalului wireless, acum te poți bucura de semnal de calitate în orice colț al locuinței te-ai afla.”

Cel mai economic router: MERCUSYS AC12G, AC1200

„Cu un consum de energie modest și o viteză de transmisie de până la 1200 Mbps, acest router este special conceput pentru persoanele simple.”

Cel mai bun router ieftin: TP-Link Archer C6, AC1200

„Tehnologie MU-MIMO, conexiune Gigabit și 5 antene de înaltă performanță, toate incluse într-un router cu un raport calitate-preț remarcabil.”

Alegerile noastre de top pentru cel mai bun router wireless

#1. Cel mai performant router: Huawei WS7200-20

Cel mai bun router wireless

Huawei WS7200-20 este cea mai bună alegere pentru amatorii de tehnologie, ale căror așteptări privind performanțele digitale vor fi depășite.

Datorită tehnologiei Dynamic Narrow Bandband, bazată pe Chipset Synergy, recepția semnalului de către telefoane va fi maximă, chiar și când acestea se conectează de la mare depărtare de router. Acest lucru îl face potrivit pentru locuințe mari.

Viteza remarcabilă de transmisie de 3000 Mbps, împreună cu lățimea de bandă de 160 MHz, oferă o viteză record a internetului, mai mare cu 60% pentru dispozitivele care acceptă 160 MHz. Astfel, întârzierile de rețea devin istorie.

Protecția rețelei, chiar și în mediile comerciale, este asigurată de Huawei HomeSecTM, protejând atât rețeaua prin WPA3, cât și dispozitivele din spațiul respectiv. 

Utilizatorul beneficiază de control absolut asupra rețelei prin multitudinea de funcții utile pentru personalizarea acesteia, cum ar fi Huawei Share (conectarea telefonului la router prin simpla atingere a acestora), Guest Wi-Fi, Wi-Fi timer, controlul parental, și altele.

#2. Cel mai bun router pentru gaming: TP-Link Archer AX20

Cel mai bun router pentru gaming

TP-Link Archer AX20 aduce performanțele jocurilor video în materie de conexiune la următorul nivel.

Viteza de 1.8 Gbps asigură o descărcare rapidă și streaming fără întreruperi. Jocurile video online rulează cu cel mai scăzut ping și cea mai crescută viteză. Astfel, inamici precum întârzierile sau deconectările sunt eliminați.

Te poți distra fără întreruperi în timpul jocului, datorită procesorului Quad-Core de 1.5 GHz care permite conectarea mai multor dispozitive pe lângă PC/laptop, cum ar fi gamepad-uri, joystick-uri, console și altele. De asemenea, router-ul prezintă funcția de protecție a bateriei dispozitivelor, bucurându-te astfel  de experiența jocurilor video un timp mai îndelungat.

Datorită acoperirii optime, routerul wireless TP-Link Archer AX20 este potrivit pentru un LAN-party într-o cameră mică sau o mare sală de jocuri, acoperind un spațiu de până la 70 m2 fără a afecta semnalul.

Gestionarea rețelei este posibilă cu ajutorul aplicației Tether. Cu ea, configurarea rețelei se face în doar câteva minute.

#3. Router wireless cu cele mai multe dispozitive conectate: TP-Link Archer AX10

Router wireless cu cele mai multe dispozitive conectate

Dacă locuiți într-o casă smart, routerul TP-Link Archer AX10 este alegerea perfectă pentru a administra dispozitive conectate wireless precum PC, laptop-uri, TV-uri smart, telefoane, tablete, electrocasnice, întrerupătoare și altele.

Prin tehnologia OFDMA și procesorul puternic, puteți conecta mai mult de 30 de dispozitive fără ca performanțele acestora să fie afectate, acoperind un apartament de 3 camere fără probleme. 

Pentru a gestiona cât mai eficient și mai inteligent multitudinea de dispozitive din casă, recomandăm folosirea aplicației Amazon Alexa, prin care acestea pot fi controlate vocal.

Viteza și stabilitatea rețelei wireless permite tuturor membrilor unei familii să își desfășoare activitățile din mediul online, cum ar fi meeting-uri, vizionarea filmelor, jocurile video și navigarea pe internet și rețele sociale.

Design-ul routerului TP-Link Archer AX10 este modern, plăcut, iar din recenziile utilizatorilor, a reieșit că  performanțele sale sunt peste așteptări.

#4. Cel mai sigur router wireless: TP-Link Archer C80, AC1900

Cel mai sigur router wireless

Cu routerul TP-Link Archer C80, AC1900, rețeaua wireless poate fi gestionată după bunul tău plac. De asemenea, acest router mai poate fi folosit ca și access point, pentru gestionarea dispozitivelor conectate la rețea.

Aplicația de personalizare a rețelei permit Controlul parental (blocarea conținutului nepotrivit pentru copii), crearea unei rețele separate pentru vizitatori și Wireless Schedule (permite setarea unui interval în care este disponibilă conexiunea WiFi). De asemenea, acest router mai poate fi folosit ca și access point, pentru gestionarea dispozitivelor conectate la rețea.

Cu ajutorul funcției Smart Connect, fiecărui dispozitiv îi este asigurată conexiunea la internet în funcție de cât de mare este necesitatea. Astfel, toată lumea își poate desfășura activitatea fără afectarea conexiunii.

Aceste funcții, împreună cu viteza totală de până la 1900 Mbps, fac ca routerul wireless TP-Link Archer C80, AC1900 să fie cel mai potrivit pentru o familie cu copii care locuiește într-un apartament cu 3 camere.

#5. Routerul cu cea mai mare acoperire: Tenda AC10U

Routerul cu cea mai mare acoperire

Routerul Tenda AC10U impresionează prin puterea de procesare și consumul energetic scăzut, însă punctul lui forte este raza de acoperire foarte mare. 

Te bucuri de viteza mare la internet atât în casă, cât și în curte, cu semnalul puternic care trece prin mai mulți pereți, asigurând în continuare o viteză de până la 1167 Mbps și a tehnologiei de boost a semnalului wireless. 

De asemenea, tehnologia MU-MIMO poate comunica cu mai multe dispozitive simultan, crescând numărul de dispozitive conectate cu scăderea perioadelor de întârziere.

Prin interfața USB pusă la dispoziție, poți lucra cu ușurință din confortul grădinii tale fără să te încurci de diverse cabluri precum cel de internet sau cel de la dispozitive precum imprimanta.

Gestionarea rețelei se face simplu prin aplicația Tenda WiFi App, prin care puteți actualiza, administra dispozitivele de la distanță și evalua in timp real a modului de utilizare a routerului. 

#6. Cel mai economic router wireless: MERCUSYS AC12G, AC1200

Cel mai economic router wireless

Pentru oamenii economi, care nu au pretenții privind performanțele, router-ul MERCUSYS AC12G, AC1200 este alegerea perfectă. Acesta este disponibil la cel mai accesibil preț, prezentându-se cu caracteristici modeste care asigură orice fel de activitate în mediul online și un consum record de doar 9 VDC/ 0.85 A.

Dispune de o acoperire WiFi optimă pentru spații mici, precum garsoniere sau apartamente de una sau două camere, unde utilizatorii beneficiază de viteză mare și stabilitate a rețelei, perfecte pentru activitățile zilnice din mediul online.

Este foarte ușor de instalat și configurat, astfel încât nu sunt necesare cunoștințe digitale avansate. De asemenea, în urma unor teste, s-a dovedit că acest router lucrează cel mai bine cu abonamentul de internet FiberLink 1000 de la Digi, cu care atinge viteze maxime ale internetului.

Pe lângă funcția sa de router wireless, MERCUSYS AC12G, AC1200 mai poate îndeplini funcția de access point pentru circa 60 de dispozitive, această funcție făcându-l potrivit pentru spații mici, dar smart.

#7. Cel mai bun router ieftin: TP-Link Archer C6, AC1200

Cel mai bun router ieftin

Toate caracteristicile pe care le cauți, într-un singur router wireless, la un preț accesibil, iar acesta poartă numele de TP-Link Archer C6, AC1200.

Acest produs satisface toate nevoile de bază ale utilizatorilor, cum ar fi internetul pe telefon, laptop, PC, asigurând atât navigarea obișnuită pe internet și sarcinile simple, cât și divertismentul prin Netflix, HBO Go sau jocuri video online. 

Poate fi folosit cu succes ca access point, manevrând cu ușurință dispozitivele conectate wireless din casă, fără probleme precum întârzieri sau deconectări.

Aceste facilități pe care le prezintă routerul sunt completate de o viteză mare și semnal stabil, ce acoperă un apartament de 2 camere, datorită celor 5 antene de înaltă performanță (dintre care una internă).

Raportul excelent calitate-preț este dovedit atât de descrierea și specificațiile routerului, cât și de opiniile utilizatorilor care au încercat routerul TP-Link Archer C6, AC1200.

Ce este important atunci când căutăm cel mai bun router wireless?

Viteza

Fiecare router prezintă o viteză teoretică a conexiunii la internet. Practic, viteza conexiunii depinde de distanța  față de router, de numărul de dispozitive conectate și de numărul de obstacole aflate între router și dispozitivul conectat.

Toate routerele wireless prezintă și porturi pentru conexiunea prin fir a dispozitivelor, asigurând o viteză mai mare. În prezent, multe modele de router wireless prezintă porturi de rețea Gigabit, care suportă viteze prin cablu de 1000 Mbps.

De asemenea, majoritatea routerelor sunt dual-band (prezintă un transmițător de 2.4 GHz și unul de 5 GHz) prin care sunt atinse diferite viteze ale rețelei, în funcție de necesități. 

Astfel dispozitivele care desfășoară activități care necesită o viteza mare de internet, precum jocurile video și vizionarea filmelor sau serialelor, pot fi conectate la banda 5GHz, iar cele care desfășoară activități mai simple, precum cumpărăturile online sau verificarea e-mailului, pot fi conectate la banda 2.4GHz.

Acoperirea

Acoperirea rețelei diferă de la un router wireless la altul, iar alegerea unui router poate depinde și de dimensiunile spațiului unde acesta va fi folosit, de la camere de cămin până la case cu etaj și curte.

Suprafața acoperită de un router depinde, ca și în cazul vitezei, de numărul de obstacole prezente cum ar fi ușile, de grosimea și materialele din care sunt construiți pereții, etc. Din fericire, unele routere sunt dotate cu tehnologii care străbat distanțe lungi și pereți destul de groși.

Performanțele

Caracteristici precum securitatea, gestionarea rețelei și tehnologiile cu care sunt dotate pot face diferența în alegerea unui router wireless, în funcție de necesitățile fiecărei persoane. 

Fie că vă doriți ca internetul wireless să funcționeze într-un anumit interval de timp, sau dacă doriți control asupra conținutului pe care îl accesează copiii dumneavoastră, sau ca semnalul la internet să urmeze dispozitivul peste tot prin casă, există un router potrivit pentru fiecare.

De asemenea, majoritatea routerelor prezintă funcția de access point, prin care puteți cu succes controla dispozitivele inteligente din casă, prin aplicații care vin la pachet cu routerul respectiv sau prin alte aplicații precum Amazon Alexa.

Cel mai bun router – Păreri de pe forum

Păunescu Iulian

„Routerul Huawei WS7200-20 merge excelent! Îl folosesc cu rețeaua Fiberlink1000 de la DIGI și mi-a depășit toate așteptările! Interfața este ușor de instalat și folosit, vitezele pe banda 5GHz este mare și prezintă WiFi 6 (AX). La un test de viteză, atinge maxim cât duce fibra de la DIGI, adică 900-940 Mbps. Locuiesc într-o casă cu etaj, și am testat prin 3 pereți groși de cărămidă, aproape că nu se simte pierderea semnalului, care devine 400-500 Mbps. Poate fi securizat cu criptarea WPA3. In opinia mea, acesta este cel mai bun router al meu de până acum!”

Manole Iustina

„Recomand Huawei WS7200-20 pentru viteze pe banda de 5 GHz, am obținut 500-600 Mbps prin aplicația speedtest! Se configurează ușor cu aplicația Huawei În casă băieții mei se joacă mult, dar acest lucru nici nu se simte pe laptopul meu și al soțului. Eu îmi văd de activitățile mele, iar el de munca lui, fără probleme! În plus, pot folosi fără probleme întrerupătoarele wireless din casă!”

Ciobanu Violeta

„Am achiziționat routerul Huawei WS7200-20 la recomandarea unui agent de vânzări din magazin, și ce pot spune este ca e genial! Mai ales că dacă atingi telefonul de router se conectează automat! Atenție, funcția NFC trebuie activată pe telefon pentru ca asta să funcționeze! Are un meniu super ok. Pe Samsung S10 Plus atinge viteze de Download de 560Mbps, iar de Upload de 490Mbps. Nu regret nicio secundă că l-am ales! Recomand!”

Niculescu Ana

„Routerul Huawei WS7200-20 este destul de bun, ar fi fost chiar perfect dacă ar fi avut găuri pentru montarea în perete!”

Radu Antoaneta

„Ca să controlez routerul  Huawei WS7200-20 din afara rețelei, trebuie setată aplicația la regiune pe China și reconfigurat, cel puțin eu așa am înțeles! Încă nu am încercat fiindcă nu am vrut să resetez routerul. Nu știu din ce motiv, dar de pe 5GHz nu văd toate device-urile din 2.4 GHz în rețea și vice-versa.”